26.02.2008 Pavel Sklenář

Portály Atlas, Centrum a jejich dcerky (např. aktuálně.cz, ICQ|Atlas.cz) přestaly vzájemně bojovat a spojují se v jednu firmu.

Dnes byl oficiálně zahájen integrační proces dvou velkých hráčů na internetovém poli, Atlas a Centrum se spojují pod jedním vlastníkem. Společnosti Netcentrum s.r.o. a Atlas.cz dnes oficiálně oznámily: „Výsledkem této transakce je netmediální skupina s celkovým zásahem téměř 4 mil. uživatelů v Čechách a více než 1,4 mil. uživatelů na Slovensku. Tato skupina se stává českou internetovou dvojkou s velkým náskokem, lídrem na Slovensku a mimo jiné dominantním hráčem na poli ženských webů napříč oběma zeměmi“.

Spojení podnítil americký fond Warburg Pincus, který v loňském prosinci koupil server centrum.cz a současně oznámil, že s velkou pravděpodobností získá i konkurenční atlas.cz. Hlavním poradcem transakce byla společnost WOOD & Company, ale i PricewaterhouseCoopers a další. V budoucnu bude zajímavé sledovat jaký nastane vývoj v oblasti reklamních příjmů

Údaje o návštěvnosti 4 milionů jsou určitě přehnané, přesto současná „dvojka“ – iDNES.cz bude mít ze spojení vrásky. Značky a služby by se měly udržet a budou se nadále vyvíjet společně. Uživatelé se snad mohou těšit na zcela nové služby.

Na závěr znovu z PR zprávy: „Atlas a Centrum pro tuto příležitost spustilo speciální webovou stránku www.spojeno.cz, kde zájemci naleznou všechny potřebné informace o spojení obou firem a budou moci přispět svým tipem na nové služby či na zlepšení stávajících služeb. Stránka bude průběžně aktualizována“.