18.06.2016 admin

Dlouho očekávaná stabilní verze Drupalu 8 byla uvolněná po téměř pětiletém vývoji loni v listopadu. Nyní po vydání verze Drupalu 8.1.3 již nastal čas pro skutečné ověření Drupalu 8 a rozhodnutí, zda pokračovat v Drupalu 7, nebo přejít na „osmičku“.

Nová verze obsahuje velké množství nových funkcí a vylepšení pro uživatele i vývojáře (dle oznámení při vydání Drupalu 8.0.0-rc1):

  • přepracované uživatelské rozhraní
  • podpora on-line editace a WYSIWYG editoru
  • HTML5 a design pro všechna zařízení v základu
  • nejužívanější moduly jako např. Views, Date a Entity reference jsou v jádře
  • vylepšená správa konfigurace
  • zlepšená vícejazyčná podpora
  • objektově orientovaný backend s komponenty Symfony
  • šablonovací systém Twig ze Symfony
  • a stovky dalších vylepšení.

Osmou verzi jsem jednoduše nainstaloval pomocí vývojové aplikace Acquia Dev Desktop. Některé moduly nejsou stabilní, někdy se objeví bílá obrazovka nebo varování, většinou ale stačí obnovit stránku. Na první pohled vypadá Drupal 8 příjemně, design je responzivní, rozbalovací nabídky jsou přehledné, tlačítka jsou pěkná. Navigace mě dostane tam, kde jsem to očekával, existují drobné rozdíly, jako například „rozšíření“ místo „moduly“, ale nic překvapivého nebo zmatečného.

Pohledy (Views) a zobrazení uživatelského rozhraní (Views UI) jsou v jádru, nyní lze klonovat zobrazení pohledu jako jakýkoli jiný typ zobrazení, tj. jako blok, Entity reference, Feed, příloha apod.

Díky Twig šablonám byl odstraněn PHP filtr, na jeho zakázání jsem často zapomínal. Drupal 8 nyní zahrnuje některé z funkcí Display Suite a nabízí větší kontrolu nad zobrazením uzlů, uživatelských profilů, komentářů a taxonomie, vše lze zobrazit jako bloky. Můžeme snadno spravovat zobrazení, které vidí koncový uživatel, můžeme snadno upravovat vzhled formulářů.

Jednou z dalších funkcí, kterou jsem hned zaznamenal, je možnost přímo na stránce upravovat obsah. V horní liště je tlačítko „Upravit“ a na stránce jsou všechna místa, které lze ihned modifikovat. Editace a zobrazení aktualizovaného obsahu je nyní hračka i pro běžného uživatele.

Moji pozornost upoutala nová sekce v záložce Vývoj „Konfigurační synchronizace“. Nová funkce umožňuje exportovat konfigurační změny provedené na webu do tar.gzip souboru. Tak lze udržovat a přenášet konzistentní konfiguraci webu ve vývojovém a produkčním prostředí. S tím jsem měl často problém.

Moje první vážné setkání s Drupalem 8 bylo velmi pozitivní. Nový web s ním lze již určitě vytvořit. Neuspokojivá zatím je migrace webu z D|rupalu 7, zejména při rozmanitém používání několika typů obsahu s vlastními poli. S dostupnými moduly se mi to nepodařilo, nejschůdnější cesta bude napsat si vlastní modul. Jednoduchý modul jsem taky vyzkoušel, není to nic nepochopitelného, nové Drupal API je velmi dobře dokumentované i s příklady.