IT a webdesign

Webový zápisník, poznámky a komentáře bez ladu a skladu. Články se nebudou ucházet o Pulitzerovu cenu. Komentáře můžete vkládat po přihlášení.
Drupal 8

Composer je určen pro správu závislostí v PHP, tzn., udržuje aktuální kód nejen jádra Dupalu a rozšiřujících modulů, ale i externí knihovny třetích stran. Drupal 8 užívá komponenty PHP frameworku Symfony, nově doporučený postup instalace je pomocí Composeru s použitím šablony pro projekty Drupal 8 s přemístěným kořenem dokumentu.

P. Sklenář, 11.03.2020
Drupal 8

Dlouho očekávaná stabilní verze Drupalu 8 byla uvolněná po téměř pětiletém vývoji loni v listopadu. Nyní po vydání verze Drupalu 8.1.3 již nastal čas pro skutečné ověření Drupalu 8 a rozhodnutí, zda pokračovat v Drupalu 7, nebo přejít na „osmičku“.

admin, 18.06.2016
responsive web

Masivnímu používání mobilních zařízení se musí přizpůsobit webové stránky a používané způsoby návrhu webu. Podle statistik téměř polovina lidí, kteří sledují internet, přistupuje ke stránkám z jiného zařízení, než je počítač. Používání mobilních platforem k surfování po webu roste astronomickým tempem. Webové stránky nyní musí být neuvěřitelně přizpůsobivé, aby se vešly na různé velikosti displejů.

admin, 04.04.2016
jak tisknout webové stránky

Vytisknout webové stránky z prohlížeče je poměrně častá činnost a každý si to zkusil. Mnoho webů však není přizpůsobeno pro tisk a výsledek není potěšující. Na výstupu je např. velké logo a reklamy, menu a další prvky stránky, které Vás nezajímají nebo ruší vlastní žádanou informaci. Vytisknout článek nebo příspěvek z webu obsahujícího několik sloupců nebo rámců zabere mnoho stránek a malá písmena v jednom sloupci nejsou čitelná. Existuje několik šikovných pomůcek, např. PrintWhatYouLike a PrintFriendly.

admin, 16.04.2015
seo a sociální média

SEO a marketing v sociálních médiích jsou dvě těsně propojené strategie zaměřující se na budování atraktivní firemní identity a přitahování zákazníků. Na sociálních sítích je kvalitní obsah masivně viditelný a existence v sociálních médiích tak může výrazně posílit úspěšnost SEO, tj. zvýšit pozice ve vyhledávačích. Vzhledem k tomu, že sociální sítě v dnešní době disponují stamiliony uživatelů, stal se marketing na sociálních médiích důležitou součástí public relations a podílí se na vytváření image firmy či značky.

admin, 07.04.2015
Drupal - logo

Drupal je softwarový balík s otevřeným kódem, který poskytuje systém pro správu obsahu (CMS) pro webové stránky, používá ho přes 1 milión webů. V popularitě je na třetím místě za Wordpressem a Joomlou.

admin, 16.10.2014
Drupal má 10 let

Nedávno měl Drupal 10. narozeniny. Drupal 1.0 byl vydán 15. ledna 2001.

Pavel Sklenář, 20.01.2011
drupal

Drupal 7 má nové vylepšené uživatelské rozhraní, vylepšenou přístupnost, lepší možnosti manipulace s obrázky a mnoho dalšího.

Pavel Sklenář, 12.01.2011