12.01.2017 Pavel Sklenář

Jako čtenář detektivek znám pana Vondrušku z historických detektivek. Vlastimil Vondruška se jako spisovatel a historik vždy vyjadřuje k aktuálním problémům z úhlu dějin. Ideologie v době uprchlické krize byl sice pracovní název nové Vondruškovy knihy, ale hned na první straně autor definuje tři slova „méně bulvárního“ titulu.

Vlastimil Vondruška: Breviář pozitivní anarchie

Analogie historie a současnosti je obsahem všech kapitol knihy. Vondruška porovnává nynější dění s událostmi, které se staly v dávno minulých dobách. Dějepis trochu jinak, Dějiny versus ideologie, Demokracie versus tyranie, Pragmatismus versus naivita, Migrační krize jsou názvy dílů knihy, šestý díl Epilog obsahuje esej z roku 2007 „Barbaři už čekají na hranicích“.

Kniha je polemikou s dnes rozšířenými názory a mediálními postoji k uprchlické krizi. Vondruška nikomu nestraní ani nikoho neosočuje, bez zaujetí jen probírá téma a zamýšlí se nad mediálně vytvořeným obrazem. Každý výrok je podložen historickými fakty a zdůrazňuje naši neschopnost poučit se z minulosti.

Kniha není ke čtení na jeden večer, četl jsem ji po částech a některé úvahy i dvakrát. Každého určitě donutí k přemýšlení.