28.03.2007 Pavel Sklenář

Denní tisk je pro noviny výstižnější název.

Tištěné deníky už dlouho nekupuji, i když dřív jsem některé měl předplacené. Dnes jsou z novin asi média jen pro reklamy a na tradiční obsah už nezbylo místo. Ráno jsem použil městskou hromadnou a všiml jsem si titulků v novinách spolucestujících. Nějaká policejní razie na ministerstvu a Topolánkův nacistický vtip jsou nejdůležitější zprávy, bohužel mají málo čtenářů. Většinou pozoruji zájem o dnešní zápas flámující reprezentace proti Kypru nebo „Co se dělo na pokoji č. 433“ a „Sex za milion“. Večer na iDnesu je úvodní nadpis „Paroubek pokáral Topolánka za propagaci nacismu“. To jen Paroubek a bulvární paparazzo diskutují o blbostech a snaží se zviditelnit.

Mnoho masmédií vytváří dojem, že nejdůležitější události jsou extrémní aférky, soukromé blboviny politiků a podobné veledůležitosti. Takové věci jako daňová a důchodová reforma, stav českého soudnictví, policie, zdravotnictví a podobně jsou jen nikoho nezajímající drobnosti.

Nelze samozřejmě prohlásit, které události jsou nejdůležitější, to je pro každého jiné a může se zajímat, o co chce. Dřív komunistické noviny (pro mladší nepamětníky – Rudé právo) na titulní stránce obsahovaly jen důležité zprávy a tak bylo jasné, že to co tam není je tabu a bude to ve zlém kapitalistickém rádiu. Dnešní noviny jsou opačný extrém, je tam cokoliv a vlastně nic. Pokud člověka něco zajímá, je donucen použít jinou technologii, v tisku to nenajde. Nemusí to být žádné odborné informace, stačí jen popis událostí, co se děje kolem nás a kam mizí naše daně.