13.10.2007 admin

WordPress je osobní publikační systém zaměřený na estetiku, webové standardy a použitelnost.

Nedávno byla vydaná nová verze redakčního systému WordPress, pojmenovaná opět podle slavného jazzového hudebníka. Měla by zlepšit asi půl roku starou řadu 2.2 s jazzovým kódovým jménem Getz.

WordPress je osobní publikační systém zaměřený na estetiku, webové standardy a použitelnost. Jednodušeji, WordPress je blogovací software, pokud ho chcete používat, a ne bojovat s ním.

WordPress

Dřívější nedokonalý Wordpress se stal jednoduchým publikačním systémem a současně účinným nástrojem pro správu obsahu zejména s uvedením „dvojkové“ verze. Wordpress je nyní určitě světově nejpopulárnější blogovací nástroj, přes miliony blogerů užívají i jeho víceuživatelskou verzi takové kolosy jako např. Yahoo a NY Times. Wordpress se však čím dál více uplatňuje i v oblasti menších soukromých či firemních webů. Já takovým webům říkám ne portálové, a na netu jich je 99.99%.

Zkušební instalace se mi povedla na první pokus. Zdá se, že všechno běží podle očekávání, na uživatelské straně není pozorovatelný žádný převrat. Hlavní změny jsou asi přívěsky nebo štítky, nálepky (tagy) a hezký tvar URL příspěvků. Dnes populární štítkování (tagování, nálepkování) podporuje lepší orientaci v článcích a tagy lze používat nezávisle na kategoriích. Čeština je již k použití, kompletní uživatelská česká instalace je ode dneška dostupná na WordPress česky – Acci

Wordpress na rozdíl od mého oblíbenějšího Textpatternu nebo Drupalu má jednu zásadní vadu. Jádro systému nemá oddělenou prezentační a aplikační logiku tak, jak doporučují všechny programátorské učebnice, příručky a zkušenosti. Tvorbu stránek nelze mnohdy ovlivnit jinak, než změnou základních instalačních souborů, někdy takových souborů mohou být i desítky. Na uživatelskou oblibu Wordpressu to však nepochybně nemá vliv.