14.12.2007 Pavel Sklenář

Tak dneska oficiálně vyhlásil Jan Švejnar, že bude kandidovat na Pražský hrad. 

Pět stranických a pět nestranických senátorů se podepsalo pod jeho nominaci. V anketě na iDnes „Kdo by lépe reprezentoval Česko v zahraničí?“ je to vyrovnané s mírnou převahou Švejnara. U politické reprezentace národa ale záleží na každém hlasu. Prezidenta volí zástupci politických stran s názorem stranických orgánů, přání občanů je v této situaci nepodstatné. Na Nový rok 2008 nemá prý Klaus přednášet novoroční projev ze své pracovny, ale má stát na hradním nádvoří a za ním budou lidé.

Lidem Klaus nedávno sdělil, že veřejně před občany se Švejnarem diskutovat nebude. Jak však Klaus dostane lidi na svoje nádvoří při novoročním projevu? Klaus má rád vlastní monology bez zbytečných otázek. Hlavně otázek týkajících se jeho pojetí kuponové privatizace: zhasnout, „přerozdělit“, rozsvítit a dělat, že se nic neděje.

V dnešním pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím na ČT se mi zamlouval názor pana Švejnara, že by chtěl přinést do Česka jiné myšlení. Smýšlení, že nic není černobílé a názory lidí mohou být různé, proto by měli diskutovat. Právě Klaus přišel a podpořil mínění založené na principu – lidi nás zvolili a tak si to tak nějak stranicky upečeme. Pro nás nestraníky je Švejnar světélkem ve velkém českém tunelu. Nemůžeme to ovšem ovlivnit!