28.02.2007 Pavel Sklenář

Jak funguje strana? Jako obchodní společnost. Akcie jsou uzamčené v trezoru a před valnou hromadou se rozdají pantátům v nějakém předsednictvu. Je to tak, řekl právník Blanický na TK ČSSD.

Kdo píše stanovy a kdo je podle potřeby pozměňuje? Kdo má klíče od toho trezoru? Kdo podepisuje šeky? Kdo to všechno kontroluje? A kdo všechno našeptává a radí těm pantátům v předsednictvu? K této věci právník nehovořil, to asi nebyla jeho věc.

Právní výraz „ve věci“ je srozumitelný jen právníkům a legrační pro neprávníky. Vyberte si taky jen jednu svoji „věc“ a na všechny ostatní „věci“ zapomeňte. Jako nadpis. VĚC: (ZDE NAPIŠTE JEN JEDNU VĚC). To by byl život!

Třeba jak nakupovat „ve věci“. Oznamuji v pokladně: „Paní jdu ve věci nákupu chleba“. Než se paní vzpamatuje, stojím u pokladny. „Platím ve věci toho chleba“ a předávám stokorunu. Paní něco namítá o nějakých věcech ve vozíku, jako např. dvě husy, rumák, basa piv apod. „To není moje věc, to je věc toho, kdo to tam dal a vaše, do toho mi nic není“. „A kdo to tam dal?“, vyzvídá paní. „To nevím, to není moje věc“. Někdo odváží vozík, svůj chleba držím v ruce. „Paní, vrátíte mi zpátky za ten chleba?“.