31.03.2016 Pavel Sklenář

Hledáte webovou fotogalerii pro své obrázky? Každý, kdo trošku fotí, tento problém zná. Nerudovská otázka „kam s tím“ v době sociálních sítí a cloudových úložišť má mnoho odpovědí. Existuje hromada webových galerií a podobných služeb, každému může vyhovovat něco jiného.

Již dávno jsem si založil účty pro Flickr, Picasa Web Albums, Facebook, Rajče, Zonerama a možná i další a některé více, jiné méně jsem používal. Picasa a Blogger tehdy ještě nebyly součástí Googlu.

Webová alba Picasa od Googlu jsem donedávna využíval nejčastěji. Přečkal jsem spojení se Sbírkami Google+ i nástup Fotek Google. Staré dobré rozhraní Picasa zůstalo funkční a hlavně stejné. Neustálé změny v dialogu na G+ mě sice překvapovali, ale moc jsem se tím nezabýval, i když Google strašil, že služba nebude podporována. Před časem technologický gigant přestal strašit a na stránce „Loučíme se s Picasou“ oznámil: „Webová alba Picasa můžete používat až do 1. května 2016“. Začal jsem se rovněž loučit.

A co dál? Požadavky na online fotogalerii nemám velké, jen ukazovat a sdílet fotky s rodinou, přáteli a účastníky různých akcí. Jen pomocí prohlížeče, maximálně s komentáři, bez hodnocení a zasílání fotek bůhví kam. Žádné sociální sítě, někteří kamarádi by se na sociální síť nikdy nepřihlásili. Prošel jsem znovu nejznámější webové fotogalerie a rozhodoval se mezi dvěma favority: Flickr od Yahoo! a Zonerama od Zoneru, nakonec jsem zvolil Zoneramu. Metodu výběru nebudu popisovat, byla intuitivní.

Zoner Photo Studio používám často a rád a od té doby, kdy jsem v nové verzi zpozoroval integraci s fotogalerií Zonerama, už nějaký pátek utekl. Tenkrát měla galerie málo uživatelů, a snad proto jsem k projektu neměl velkou důvěru. Zonerama se však podstatně vylepšila a získává dnes stále větší popularitu. Začal jsem místo Picasa užívat Zoneramu. Neudělal jsem špatně, se Zonerem jsem velmi spokojen a mohu z vlastní zkušenosti potvrdit chválu na Zoneramu v recenzích a diskusích.

Nebudu obtěžovat žádnou další kritikou, popisem nebo návodem. Dostatečná charakteristika a popis funkcí je přímo na stránkách zonerama.com, další návody a postupy lze najít v magazínu milujemefotografii.cz. Zkuste také Zoneramu!