31.01.2008 Pavel Sklenář

V rádiu jsem zaslechl, že se po netu šíří mail nabádající k poškození ČEZu. Ve spamovém koši jsem nalezl zprávu:

„Nesouhlasíte s politikou ČEZu, s neustálým zdražováním, nehoráznými odměnami managerů ČEZu atd.? Je na čase vyjádřit svůj nesouhlas tím, že v předem daném čase a to 1.února 2008 vypneme všichni v 18 hodin na deset minut všechny své elektrické spotřebiče. Nařiďte si všichni v mobilu budíka na 1. února na 17:55,abyste nezapomněli v 18h všechno na chvíli vypnout :-) ČEZu tím vzniknou poměrně velké technické komplikace a snad si uvědomí,že nemůže neustále bezostyšně zdražovat a my budeme jako ovce poslouchat a platit, platit, platit…“

Blackout – zhroucení sítě vlivem nečekaného výkyvu napětí v některých domácnostech nás pravděpodobně nečeká a ČEZ nebo E.on to nepoškodí. Vypnutí a zapnutí jističů ale může vyvolat změnu napětí v rozvodné síti a zničit mám některé naše vlastní spotřebiče nebo zařízení našich poskytovatelů internetu. Snad se výzva neobrátí proti nám.

Monopolní výrobce ČEZ je z 51% ve vlastnictví státu, autoři protestu by měli spíše vyvíjet tlak na naše politiky, k takové výzvě se připojím raději.